Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Vikardækning

Vores vikardækning 

Vores vikarer er en vigtig del af hverdagen i en moderne folkeskole som Frederiksborg Byskole, når de faste lærere og pædagoger er fraværende og deres timer skal vikardækkes. Det kan være i forbindelse med sygefravær, men ofte i forbindelse med planlagt fravær, eksempelvis 6. ferieuge og andre overenskomstmæssige rettigheder, kurser, uddannelse, fælleskommunale projekter eller ekskursioner, herunder Åben Skole, som kom med den nye skolereform.

I foråret 2018 gennemførte undervisningsministeriet en stikprøveundersøgelse af folkeskolernes brug af vikarer, der bl.a. viste at 11, 1 % af den samlede undervisning i normalklasser i de danske folkeskoler bliver dækket af vikarer.

Link til undervisningsministeriets stikprøveundersøgelse

Lokalt hos Frederiksborg Byskole forholder sig det sig således, at hele 52% af al fravær hos lærere og pædagoger skyldes andre årsager end sygefravær, nemlig som nævnt herover, eksempelvis overenskomstmæssige rettigheder, kompetenceudvikling mv.

Set fra elev- og forældreperspektiv kan det alligevel opleves som mange vikartimer, når ens klasse rammes, og give tvivl i forhold til læring og trivsel.

Da vi ofte får spørgsmål fra forældre, vil vi med denne information give en mere detaljeret gennemgang af vores retningslinjer for brug af vikarer, og håber bidrage til indsigt, tydelighed og tryghed. 

Hvordan rekrutterer vi vikarer?

Vi får rigtigt mange henvendelser fra unge mennesker, der netop har afsluttet en studentereksamen, og vil bruge et år til at arbejde mens de overvejer valg af uddannelse. Ofte er det nogle af vores tidligere elever, men vi får også henvendelser fra lærerstuderende eller andre studerende, der har brug for en tænkepause i forhold til deres studie, eller overvejer studieskift.

Det er sket, at vikarer hos os har været så glade for at arbejde hos os, og for lærergerningen, at de søger ind på læreruddannelsen. Vi har også eksempler på, at nogle af vores faste lærere er startet hos os som vikarer.

Når vi selv opsøger lærervikarer, kan det være i forbindelse med en særlig fagprofil inden for et fag, hvor det kan være svært at rekruttere, og vi har i så fald samarbejde med vikarbureauer og videregående uddannelsesinstitutioner.

Hvem kan blive vikar hos os?

  • Vi tilstræber at ansætte vikarer, der enten er i gang med at uddanne sig til lærer, har undervisningserfaring eller anden pædagogisk erfaring fra tidligere ansættelser eller foreningsarbejde

  • Vores vikarer skal være fagligt dygtige, og som minimum have middelkarakter i de fag de underviser i. De ligger dog generelt højere, og ofte med topkarakterer.

Vi foretrækker at have en blanding af lærerstuderende og studenter i vores vikarkorps. Lærerstuderende kan ikke stå til rådighed alle ugens dage bl.a. pga. undervisning, praktikperioder og eksamener på deres studie. Det kan blive en skemateknisk udfordring i forhold til kontinuitet, hvis en lærer er fraværende over flere dage. Derfor er vi også afhængige af vikarer, som kan stå til rådighed alle ugens dage.

Hvordan klæder vi vikarer på til at lykkes?

  • Vikarerne modtager ved ansættelse en folder med retningslinjer for, og forventninger til, vikarer på Byskolen, blandt andet indføring i klasserumsledelse og tilsynspligten

  • Vi afholder ved skoleårets begyndelse et intromøde for alle nyansatte vikarer

  • Hvis der brug for det, holder vi også opfølgende møder, som en vejledning til håndtering af udfordrede, enkelte elever, grupper af elever eller hele klasser

  • Lærerne stiller sig gerne til rådighed for faglig og pædagogisk sparring.

Retningslinjer for vikardækningen

  • Vi forsøger at vikardække timer med de uddannede lærer vi i forvejen har i huset, hvis de har fri fra en undervisningstime, når den klasse de skulle have haft, er på ekskursion

  • Vikarer anvendes primært i de fag, de selv har angivet er deres styrkeområder

  • Så vidt det er muligt, bruges en vikar ofte i de samme klasser for at skabe ro, kontinuitet og styrke relationen elev/vikar

  • Det forventes, at vikaren følger lærerens undervisningsplan, og at vikaren melder tilbage til læreren, hvad de har nået i timen, og hvordan det er gået

  • Ved længere vikariater, deltager vikaren i teamsamarbejdet, og melder undervisningsplaner ud til forældrene i samarbejde med lærerne.

  • Lærere der skal på ekskursion med en klasse, skal så vidt det er muligt, lægge turen på en dag, hvor de selv har mange timer med den klasse, de skal på ekskursion med. Den lærer, hvis fag ekskursionen relaterer til, skal dog altid med på ekskursionen. 

  • Når man skal på ekskursion med en 8. klasse eller 9. klasse, tager som udgangspunkt kun én lærer afsted, med mindre man eksempelvis skal. til København

  • På ture med 7. klasse kan man også vælge, at tage alene afsted i nærområdet med mindre, der er særlige forhold, der gør, at lærerne ikke er trygge ved det, eller andre pædagogiske forhold gør sig gældende

  • Der tages løbende stilling til om to lærere, en lærer og pædagog eller lærer og vikar skal afsted

  • En klasse kan maksimalt komme på to ekskursioner i et skoleår, ud over de obligatoriske Åben Skole-ture, hvis det kræver vikardækning.

Vikarer i fast skema i en kortere periode

I særlige situationer har vikarer faste timer i en klasse over en kortere eller længere periode. Ledelsen definerer undervisningsopgaven og vikaransvaret. Læreren laver undervisningsplanen, som vikaren følger, og de to er i løbende kontakt med hinanden.

Når det brænder på

Vi aflyser ikke timer, og sender ikke elever hjem før tid, selvom eleverne af og til kommer og spørger. Nogle gange går elever hjem uden at have fået lov.

Der kan opstå situationer, hvor kan vi kan være nødt til, at lade de ældste klasser (9.årgang og nogle gange 8. årgang) arbejde selvstændigt, være på biblioteket, eller i få tilfælde, at der er en lærer i naboklassen (altså klasselokalet ved siden af) har nabotilsyn, som de kan gå til.

I nødstilfælde (sjældent)

Få gange i løbet af et år må vi aflyse specialundervisningstimer, og bruge læreren som vikar

Hvordan kan forældre bakke vikaren op

Som I alle andre forhold på skolen er forældrenes interesse i, og tillid til, skolens arbejde og skolen personale vigtig. Det betyder meget for vikaren, at eleverne viser vilje til undervisning og respekterer, at der er en vikar til at forestå undervisningen, og ikke gør forskel på deres adfærd i forhold til når læreren til stede.

Det er en forudsætning, at forældre også viser den samme tro på og respekt for vikarens arbejde. Det kan man blandt andet gøre gennem konstruktiv dialog og positiv kommunikation med sit barn om skolens vikarer og fraværende lærere.

At man siger til sit barn, at det er vigtigt at respektere vikaren på samme måde som sin faste lærer, og at man deltager i undervisningen på samme måde, som hvis det var den faste lærer.

Vi har tillid og positive forventninger til at vi også i denne sammenhæng kan have et godt samarbejde.